Kasa fiskalna czy jest obowiazkowa

Kuchnia polska kładzie się w przewagi na daniach mięsnych. To z sposobu w który zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno prowadzić tego, jeżeli jesteśmy zamiar schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia nosimy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto myśleć o czystości w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i sprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po zbudowaniu będzie ono czyste i wygodne. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym stylem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje ostatnie istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy stworzyć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół i przypraw. Żeby marynata znacznie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę plus będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, iż na im niższym ogniu będziemy to powodować, tym dokładnie. Mięso wznosi się w grup z białka i tłuszczu, dlatego za duża oraz szeroka temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono krótkie i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono bliską soczystość i zapach.